Welke papierdikte gebruik ik voor mijn drukwerk?

papiermonsters met verschillende papierdikte

Die vraag krijgen we regelmatig van onze klanten. Het antwoord hangt van veel factoren af, maar we geven je over papierdikte wat richtlijnen en tips.

De keuze voor de papierdikte hangt af van

  • de uitstraling die je drukwerk moet hebben
  • het gebruik van het product
  • de kosten

Maar eerst leggen we je wat meer uit over het gramsgewicht van papier.

Drukkers hebben hun eigen termen voor papierdikten. Zo noemen ze briefpapier bijvoorbeeld 80 grams. Maar als je een velletje briefpapier weegt, dan is het slechts 5 gram. Hoe kan dat?

80 grams papier betekent dat een A0 formaat 80 gram weegt. Er gaan 16 A4’tjes in een A0. Daarom weegt één velletje 5 gram.

Hoe hoger het gramsgewicht, hoe dikker het papier. Vanaf een gramsgewicht van ongeveer 180 noem je het karton.

Terug naar de factoren die je keuze voor een bepaalde papierdikte bepalen.

Welke uitstraling moet je drukwerk krijgen?

Natuurlijk wil je een goede indruk maken met je drukwerk. De meeste mensen besteden veel aandacht aan de tekst en vormgeving, maar de keuze voor de juiste papierdikte is minstens zo belangrijk. Je folder of brochure kan er nog zó gelikt uitzien, met de verkeerde papierdikte sla je de plak volledig mis.  

Hoe ga je je drukwerk gebruiken?

Stuur je het op of deel je het uit? Gebruiken mensen het eenmalig of vaker? De antwoorden op die vragen bepalen je keuze. Zo zul je voor een klantenkaart die iemand altijd bij zich draagt een dikkere papiersoort kiezen dan voor een algemene brief aan alle bewoners van een gemeente. Een oorkonde heeft een hoger gramsgewicht dan een schrijfblok. En je visitekaartjes zijn natuurlijk ook van een zwaardere kwaliteit dan je flyers.

Ook niet onbelangrijk: ga je je drukwerk vouwen?

Een gevouwen folder voelt al wat steviger aan dan de niet gevouwen flyer, ook als ze van hetzelfde papier zijn gemaakt. Maar er zitten wel beperkingen aan het vouwen, bijvoorbeeld bij visitekaartjes van dik papier of gevouwen posters. De kans bestaat dat de vouw niet mooi wordt of dat hij inscheurt. Wij kennen die risico’s. Daarom adviseren we je graag bij het maken van de beste keuze.

Wat mag het kosten?

Dun papier is goedkoper dan dik papier. Als het van dezelfde kwaliteit is natuurlijk. En dat is logisch. Maar waar je misschien nog niet over nagedacht hebt zijn de kosten van het verzenden. Dikker papier is zwaarder en 1 gram verschil kan ervoor zorgen dat je portokosten flink oplopen.

Neem ons briefpapier

Dat hebben we in 80 en 90 grams. Als je één velletje verstuurt, dan speelt de papierdikte geen rol bij de verzendkosten. Maar verstuur je er zes in een A4 envelop, dan val je bij het 90 grams papier in de hogere gewichtsklasse van PostNL. Je betaalt dan één postzegel per gevulde envelop extra. Bij een enkele brief lig je daar waarschijnlijk niet wakker van, maar bij grote aantallen lopen de kosten flink op.

Een ander voorbeeld: posters

Natuurlijk kies je bij posters voor een dikkere papiersoort. De keuze die je hierbij maakt, kan consequenties hebben voor de manier waarop je hem ophangt. Of voor de levensduur. En daar hangt ook een prijskaartje aan.

Welke papierdikten adviseren we je?

Flyer                                                135-170 gram

Briefpapier en enveloppen        80 of 90 gram

Folder                                              135-170 gram

Poster                                              135-250 gram, afhankelijk van grootte en gebruik

Visitekaartje                                   minimaal 250 gram

Ansichtkaart                                   300 gram

Heb je keuzestress?

Vraag dan onze gratis papiermonsters aan. Dan kun je even voelen wat het beste bij jouw product past.

Twijfel je nog? Neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je graag.